Rosolisy
moc - 35%, 39% i 40%; poj. - 350 ml
butelka - typu Rosolis
Wysokoprocentowe likiery o smakach : ziołowo-gorzkim, różanym i kawowym.
Rosolisy były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy,
a później zakonnicy i likworyści. Alechemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia "ros solis", czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hr.Potockiego. Obecnie w Polsce tylko Fabryka Wódek "POLMOS ŁAŃCUT" posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę Firmy. Etykiety są wzorowane na XIX-wiecznych orginałach, które można obejrzeć w należącym do Spółki Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie.
Rosolis jest niczym ptak: wolny, piękny i niezależny. Rosolisy to powrót Fabryki Wódek "POLMOS ŁAŃCUT" do swoich najlepszych tradycji wedle powiedzenia: ,,Pamięć żyje w tym co człowiek stworzył i zbudował,
żyje w tradycji, historii i współczesnej jej kontynuacji...".
Rosolis Różany
Moc: 39% obj.
Pojemność: 350 ml - butelka typu Rosolis
Swój smak i perfekcyjny wygląd zawdzięcza naturalnym składnikom, a w szczególności orginalnemu bułgarskiemy olejkowi różanemu, a także krystalicznie czystej wodzie i rektyfikatowi zbożowemu. Rosolisem Różanym prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski witał w progach łańcuckiego pałacu prezydentów ośmiu państw europejskich, którzy przybyli w czerwcu 1996 r. do Łańcuta na Szczyt Prezydencki.
Wytwarzony jest na bazie wybornego destylatu kawowego oraz składników aromatycznych takich jak kakao i leżakowany destylat winny. Ten wyjątkowy likier, zdecydowany i szlachetny w smaku, zdobywa sobie coraz liczniejsze grono wielbicieli. Rosolis Kawowy świetnie smakuje podany do deserów, a także jako dodatek do koktajli.
Rosolis Ziołowy-Gorzki
Moc: 35% obj.
Pojemność: 350 ml - butelka typu Rosolis
Najbardziej wyrafinowany smakowo rosolis, jego skład tworzy ponad 20 gatunków ziół ręcznie zebranych z ekologicznie czystych terenów Podkarpacia. Zawiera także orientalne przyprawy, stanowiące specyfikę tego wyśmienitego napoju. Rosolis Ziołowy Gorzki to trunek szlachetny, słodki, ale zarazem mocny, doskonały jako dodatek do aperitifów i digestifów, pobudza apetyt i trawienie.